Vr

15

mei

Eén zwaluw maakt geen zomer - Natuurgedichten het jaar rond

Bloemlezing gedichten

Wim Huijser stelde de bloemlezing Eén zwaluw maakt geen zomer. Natuurgedichten het jaar rond samen. I.v.m. het coronavirus is de presentatie geannuleerd. Wél is het boek vanaf 15 mei verkrijgbaar.

 

‘Natuurgedichten schrijven is sloopwerk’, schrijft Esther Jansma in haar gedicht ‘Over het schrijven van mooie natuurgedichten’. Ze zijn pas echt goed als je niet meer ziet dat ze over de natuur gaan. De natuur is haast onbeschrijflijk indrukwekkend en confronteert ons met hoe tijdelijk en klein we zijn. Deze tegenstelling inspireert veel dichters, al zit de natuur ook in het kleine en tijdelijke, zoals de spin Sebastiaan, een bloem die open en dichtgaat, of de overpeinzingen van een koe. De natuur kan worden bewonderd en beschermd, maar ook beklaagd of zelfs uitgelachen. Er valt, kortom, genoeg over te dichten.

Voor deze bundel verzamelde Wim Huijser meer dan tweehonderd van zijn favoriete natuurgedichten, overzichtelijk ingedeeld per seizoen. Met gedichten van onder anderen Adriaan Morriën, Lévi Weemoedt, M. Vasalis, Truus Gerhardt, Hester Knibbe, Frouke Arns, Gerrit Achterberg, Jan Wolkers en Rutger Kopland. Van Job Degenaar zijn 'Geluk, einde februari' en 'Dus dit is zomer' opgenomen.

 

Het boek verschijnt bij uitgeverij Rainbow. ISBN 9789041741073, 304 pagina’s, gebonden. Prijs: 17,50.

 

Bron:  https://wimhuijser.nl/verwacht-een-zwaluw-maakt-geen-zomer-een-poeziebloemlezing-rainbow-2020/