Za

27

april

Literair Zeeuws-Vlaanderen

Op het Zeeuwsch-Vlaamse schiereiland bestaan vier literaire haarden: in Aardenburg de kring rond Casa Portiera, met o.m. Rogier de Jong en Johan Meesters, in Groede Stichting Groede Literair met drijvende kracht Tijs van Bragt, in Terneuzen Dichtersgilde Terneuzen met o.m. André van der Veeke en Peter Knipmeijer en, last but not least, Stichting Johan Hendrik van Dale, met o.m. de drijvende krachten Soan lan Ie, Rietje van Dam en Oscar van Beest.

 

In Aardenburg is op 5 april een nieuwe poëziewandelroute geopend. Degenaars bijdrage (zie foto) is te vinden op de deur van een voormalige herberg, Rudanna Castra, Markt 2. Voor meer informatie over de route: https://stadsraadaardenburg.nl/laatste-nieuws-3/

 

In Sluis werd op 20 april jl. in het Belfort het boek Grenzeloos - 10 jaar schrijvers in Sluis gepresenteerd in de raadszaal en in de raadskelder, beneden dus, een fraaie expositie '10 jaar schrijvers in Sluis' geopend. Burgemeester Marga Vermue nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. De Van-Dale-stichting heeft naast vele activiteiten op het gebied van literatuur, muziek, wetenschap en beeldende kunst inmiddels 10 jaar schrijvende residenten gehuisvest, wat mooie literaire resultaten opleverde. Onder de vele residenten zijn ook bekendere namen te vinden, zoals Menno Wigman, Franca Treur, Jean Pierre Rawie, Joris van Casteren, Nisrine Mbarki, Alexis de Roode, Joost Oomen, Yentl van Stockum en Jonas Bruyneel. Job Degenaar verbleef er in april 2023. Naast de vele fraaie, intrigerende portretten (in kleur en grijstinten) van fotograaf Oscar van Beest, zijn er in het 240 pagina's tellende boekwerk verrassende teksten te lezen van de auteurs die er neerstreken. De expositie in het fraaie Belfort is beslist een bezoekje waard. De Vlaamse Lise Surmont droeg bij de opening haar gedicht 'Zeeland' voor:

 

ZEELAND

 

wij ontwaken aan de voet van de blanke top

rondom huizen half ingegraven

geworteld in het polderlandschap

 

de stilte zwevend en waterig

in onze slaapkamer

het oog van de storm

 

we ontwaken in de bedstee

het woordeloze kruipt overal

tussen de gele tulpen en tussen ons in

 

twee paar gloeiende kaken en ogen als hete kolen

tranen laten zich niet wegkussen

ze drogen zoutig in onze wangen

 

traag als druppels tussen het wier

wij stromen over

elke dag een beetje meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie over de expositie: 

https://www.stichtingjhvandale.nl/#event=77281231;instance=20240323110000?popup=1