Ma

25

oktober

PEN Spreekt - De Balie, Amsterdam 14.11.2021

 

 

 

 

 

 

GEORGANISEERD DOOR
PEN is de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten en de vrijheid van expressie. In de serie PEN spreekt wordt deze middag aandacht besteed aan Belarus.

Schrijver Sophie Zijlstra interviewt Lena Davidovich en Evelina Domnitsch, beiden kunstenaar en curator van Screams of the silenced. Deze tentoonstelling, afgelopen augustus nog in Den Haag, was een gebaar van solidariteit met Wit-Russisch kunstenaars die protesteren tegen een ontspoorde dictatuur. Om vervolging te voorkomen, maakten de kunstenaars slim gebruik van taal en beeldspraak.

Na de pauze wordt het 50-jarige bestaan van het PEN EMERGENCY FUND gevierd: Michel Maas interviewt voorzitter van het fonds Job Degenaar. PEF helpt jaarlijks bedreigde schrijvers en journalisten over de hele wereld. Met bijvoorbeeld geld om te vluchten naar een veiliger land, voor de eerste kosten voor levenshoud in een ander land of voor medicatie na mishandeling.

Om dit jubileum te vieren, heeft PEN Nederland een bijzonder boek samengesteld: Zoveel zielen, zoveel zinnen. Daarin staan bijdragen van (oud) bestuursleden en PEN-vrienden, onder wie Hester Knibbe, René Appel, Manon Uphoff. Het boek is al maanden af, maar kon maar niet gepresenteerd worden. Vanavond is het eindelijk zover.

Zielen, al dan niet verwant, ontmoeten elkaar weer, zinnen mogen eindelijk weer klinken. In een zaal. Met publiek.

SPREKERS

Kunstenaar Alena Davidovich woont en werkt in Amsterdam, Verenigde Staten. Ze studeerde aan de Wit-Russische Staatsacademie voor Kunsten in Minsk en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In haar werkt combineert Davidovich vaak muurschildering, videobewerking en performance.

Evelina Domnitch (Wit-Rusland) en Dmitry Gelfand (Rusland) creëren omgevingen voor zintuiglijke immersie waarin natuurkunde, scheikunde en informatica worden gecombineerd met griezelige filosofische praktijken. Nadat ze het gebruik van opname- en fixatieve media hebben verworpen, bestaan hun kunstwerken als steeds transformerende fenomenen die ter observatie worden aangeboden. De praktijk van het duo is ontstaan door onorthodoxe samenwerkingen met baanbrekende onderzoeksgroepen, waaronder LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), RySQ (Rydberg Quantum Simulator) en het EU Quantum Flagship. Ze ontvingen de Witteveen+Bos Award (2019), Meru Art*Science Award (2018), Japan Media Arts Excellence Prize (2007) en vijf Ars Electronica Honorary Mentions (2007, 2009, 2011, 2013, 2017).

Sprekers

Alena DavidovichKunstenaar
Evelina DomnitchKunstenaar
Job Degenaarvoorzitter PEN Emergency Fund