Zo

11

februari

Sirenemail

Iedere eerste maandag van de maand, als de sirenes loeien

PEN Nederland stuurt iedere eerste maandag van de maand, klokslag 12.00 uur, een bericht aan haar leden, dat korte, heldere informatie verschaft over de zorgelijke situatie van schrijvers in een bepaald land. Ze doet daarbij een oproep aan haar leden om een kleine actieve bijdrage te leveren in de vorm van het schrijven van een brief aan de autoriteiten. In januari stond de situatie in Egypte centraal.

 

In het afgelopen jaar is het in Egypte in toenemende mate gevaarlijk geworden om als schrijver, journalist, blogger, advocaat of mensenrechtenactivist je mening te uiten. Ernstige bedreigingen, arrestaties, gevangenschap en telkens verdaagde processen maken het leven ondraaglijk en het werk onmogelijk. Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, Human Rights Watch, IDHAE, ELDH en de International Commission of Jurists, bevestigen dat de Egyptische autoriteiten inmiddels veel verder gaan dan bangmakerij en intimidatie. De Egyptische autoriteiten pogen de laatste kritische stemmen die de mensenrechten in het land proberen te verdedigen in rap tempo de mond te snoeren.
 

Blogger en activist Alaa Abd El Fattah is zo’n kritische stem. PEN International verklaarde nog in december jl. zich ernstig zorgen te maken over zijn situatie, omdat hem een een verlengde gevangenisstraf boven het hoofd hing. Ook PEN Nederland verstuurde brieven naar de Egyptische autoriteiten en de ambassade in Den Haag. Toch werd Abd El Fattah op 30 december veroordeeld tot een boete van 300.000 Egyptische pond (ca. 17.000 euro) wegens het “beledigen van de rechterlijke macht”; een bedrag dat hij onmogelijk zal kunnen opbrengen. 

Voor meer informatie over deze blogger: 

http://www.pen-international.org/newsitems/egypt-blogger-faces-new-prison-sentence-for-insulting-the-judiciary/

 

(Bron: PEN Nederland)