Za

9

september

Uitfestival De Fryske Marren, 09.09.2023

15 plaatsen vol cultuur

Datum:

9 september 2023

Tijd:

13:00 - 17:00

Locatie:

Balk

Website:

www.uitfestivalwvf.nl/programma/balk/

 

 

 

Op zaterdag 9 september tussen 13.00 en 17.00 uur staan de dorpen Balk, Blauwhûs, Bolsward, Goënga, Hindeloopen, IJlst, Joure, Kimswerd, Lemmer, Oudega, Sneek, Witmarsum, Wommels, Workum, Woudsend in het teken van cultuur tijdens het UITfestival Waterland van Friesland. Het is de aftrap van het culturele seizoen 2023/2024. Een veelzijdig festival door het centrum van de dorpen en steden, met optredens, exposities, marktkramen en workshops. Met dit festival kunnen alle culturele verenigingen en cultuurmakers binnen de regio het culturele seizoen aftrappen en laten zien wat ze in huis hebben. Te denken valt aan koren, muziekkorpsen, kunstenaars, bands, comedians, straattheater, toneelverenigingen, podia, historische verenigingen etc.Tijdens deze dag kan het publiek gratis ervaren wat er op het gebied van kunst en cultuur in de regio te beleven is. Het is de perfecte plek voor het publiek om informatie te krijgen over het aanbod binnen de kunst- en culturele sector. Naast gevestigde culturele instellingen is er ook plek voor kleinere initiatieven en amateurverenigingen om zich te presenteren.

 

Het UITfestival is een samenwerking van CKS Sneek, Bibliotheken Mar en Fean, CVK It Toanhûs, Mar en Klif, Stichting Oud Lemmer en Museum Joure.

 

Programma Balk

 

Balk bruist tijdens de tweede editie van het UitFestival. Korpsen, kunstenaars, muzikanten en andere cultuurmakers verzamelen zich tussen 13:00 en 17:00 uur in het centrum met een programma vol vertier.

Bij de kraampjes langs de Luts kun je de werken van verschillende kunstenaars en cultuuraanbieders bewonderen. Je kunt je inschrijven voor een leuke cursus, workshop of muziekles en je laten inspireren voor het nieuwe culturele seizoen.

 

Kunst, muziek en cultuur

Podium Gorter en Kunstkring Gaasterland bieden een cultureel programma aan in en bij de Doopsgezinde kerk.

NUT Gaasterland neemt je mee terug in de tijd en presenteert haar programma voor het komende seizoen in Dickens stijl. Dichter Nyk de Vries geeft alvast een voorproefje van zijn voorstelling begin maart 2024 in Balk.

Op de hoek van de Raadhuisstraat/Bogermanstraat zorgen de verschillende koren en korpsen voor een vrolijke noot en in de RK Kerk vindt om 13:00 uur de aftrap van het UITFestival plaats met een concert van koor X-jong uit Bakhuizen.

Muziek aan de Luts biedt in het monumentale Breahus een doorlopend programma vol muziek. Vanaf een schuit in de Luts brengt het muzikale gezelschap Romheen met La Zona varend vertier en kun je de lieflijke klanken van Angela van Soul Gift Sound bewonderen.

Dichter en zanger Job Degenaar draagt voor uit eigen werk in de Bibliotheek in Balk. Kinderen kunnen zich daar vermaken met de verhalen uit de Verteljas.

 

Geschiedenis

In het Raadhuis kun je een kijkje terug in de tijd nemen bij het aanbod van Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân. Daarnaast is het monumentale pand geopend in het kader van de Open Monumentendag.

 

Natuur en Educatie

Natuurliefhebbers kunnen een kijkje nemen bij de kramen van Bezoekerscentrum Mar & Klif, IVN Súdwesthoeke, Groen Doen, Museum Joure, het Toanhús en Vogelwacht Balk.

 

Straattheater

En mocht je tijdens het UITFestival bijzonder uitgedoste personages tegenkomen die door het dorp paraderen, dan is de kans groot dat het dan gaat om Straattheater van Kledinguitleen Balk en toneelgroep De Trochsetters.