Za

26

mei

PROGRAMMA 2 JUNI WAT ZAG DE LEMSTER TOER?

Hervormde Kerk Lemmer, Tijd: 16.00 - 17.30 uur en 20.00 - 21.30 uur

Vlnr: Dichter Job Degenaar, projectleider Jan Pranger, componist Feike van Tuinen. (Foto: Tineke Bruin)

 

 

 

Muzikale spiegel van Lemmer

 

Door redacteur. Laatste update: 23 mei 2018 om 15.34 uur.

LEMMER

Een kerktoren die al driehonderd jaar over Lemmer uitkijkt is een bron van verhalen. Dit gegeven gaf projectleider Jan Pranger de inspiratie voor ‘Wat zag de Lemster Toer?’.

 

Lemsteraken die voeren op de Theems in Londen, de teloorgang van de visserij, de opkomst van het toerisme; de Lemster toer is van deze en tal van andere gebeurtenissen getuige geweest. Tijdens de concerten van ‘Wat zag de Lemster Toer?’, die worden georganiseerd in het kader van het LF2018-project Under de Toer, komen de meest bijzondere anekdotes aan bod. ,,De concerten laten een spiegel zien van Lemmer”, vat Jan Pranger samen.

 

Het bestuurslid van het Lemster Mannenkoor kwam op het idee om met de Lemster verhalen én muziekverenigingen iets te doen in het kader van LF2018. Hij benaderde dichter Job Degenaar of hij de meest bijzondere verhalen van de Lemster Toer wilde vertalen in tekst. Samen hebben ze de kerk bezocht en alle bijzonderheden daar bekeken, zoals de plafondschilderingen, de antieke stoelen, de zerken die er liggen. ,,Daar kan ik wel wat mee, zei Job toen”, vertelt Pranger. ,,Daarna ben ik naar Feike van Tuinen gegaan, componist en dirigent van het Lemster Mannenkoor. Hij heeft voor alle teksten de muziek geschreven.”

 

De tekst en muziek zijn de rode draad in ‘Wat zag de Lemster Toer’. Maar ook sporthelden als Epke Zonderland, Sjinkie Knegt en Rintje Ritsma kregen tekst van Degenaar en muziek van Van Tuinen. Een primeur. Ook de gedichten van de Duitse dichter Heinrich Heine, door Fedde Schurer in het Fries vertaald, beleven hun première op muziek van Feike. Er wordt een brug geslagen tussen het talent van deze topsporters, en het talent van de muzikanten die Lemmer en omstreken rijk is. Pranger: ,,Ik heb alle koren en muziekverenigingen aangeschreven, en iedereen doet mee. Daarmee kunnen we laten zien hoeveel kwaliteit we ook op het gebied van muziek hebben in deze omgeving.”

 

Op 2 juni om 16.00 en 20.00 uur is het openingsconcert. Het Lemster Mannenkoor en de solisten Jannie Brandsma en Stoffel Zandstra bijten dan het spits af. De muziek wordt afgewisseld met bijpassende beelden van Oud-Lemmer. Tijdens deze uitvoering geeft Job Degenaar vanaf de kansel toelichting op zijn teksten die bij de verschillende liedjes horen. ,,Een feest voor wie het horen wil”, aldus Pranger. Daags later betreden bluesband Tuff Enuff, de Lemster Wiven, Sadwaande en Lemster Folkonder leiding van Stoffel Zandstra het podium om 16.00 en 20.00 uur. ,,Deze concerten omvatten weer een heel andere thema en muziekstijl dan de concerten op 2 juni. We hebben voor ieder wat wils.”

 

Op 27, 28, 29 en 30 september vindt deel twee van ‘Wat zag de Lemster Toer?’ plaats. Ook die concerten hebben elk iets bijzonders. De overleden dirigent Pier Hoekstra heeft ooit een cantate geschreven over de Lemster Toer: de Lemster Cantate. ,,Zijn familie wil graag dat deze cantate nog eens wordt gespeeld. Dat gebeurt op 28 september”, vertelt pranger. Op 29 september zijn de drie korpsen aan de beurt met de première van de ‘Suite oer de Lemster Toer’, speciaal gecomponeerd door Feike van Tuinen.

 

Op 30 september is het slotconcert. Het Lemster Mannenkoor maakt er dan met verschillende solisten ‘één groot feest van’, kondigt Pranger aan. ,,De Lemster toer heeft ons dan in de eerdere voorstellingen verteld wat hij allemaal heeft gezien. Tijdens alle concerten hebben we de Lemster Toer laten genieten van de hoogstaande Lemster muziekcultuur. Met het laatste concert krijgt de Lemster Toer de opdracht: volg die kwaliteiten de komende eeuwen en waak over jouw Lemmer.”

 

Meer informatie en het boeken van tickets: www.lemstermannenkoor.nl.

 

Tekst: Martine van der Linden, Jouster Courant-Zuid-Friesland 23.05.2018