Di

29

mei

Wat zag de Lemster Toer? - openingsconcerten 2 juni 2018

Leeuwarder Courant, 28.05.2018

Lemster historie in lange potpourri

 

 

Wie in Lemmer in verenigingsverband een instrument oppakt of de stem laat horen, komt in actie voor Wat zag de Lemster Toer? Zestien clubs/groepen met 430 leden verzorgen acht concerten in de kerk bij die toren. Zaterdag en zondag begint het. In september is er een afsluitende muziekvierdaagse.

 

Een herkenbare en korte tune moet het verbindende element worden in een serie van acht concerten in de hervormde kerk van Lemmer. Feike van Tuinen, dirigent van het befaamde Lemster Mannenkoor, drong er op aan en schreef de muziek. Dorpsdichter Job Degenaar pende de puntige woorden:

Wie kent het best onze historie
haar bloei, verval en rijke glorie
haar pracht, d’intriges, het rumoer?
Dat is ons aller Lemster Toer

Jan Pranger, een van de 120 zangers van het mannenkoor en bedenker van de Under de Toer-bijdrage van Lemmer, glimt van trots als hij vertelt over het muzikale project. ,,Die toren van driehonderd jaar is mooi, maar de kerk ook: de preekstoel met ornamenten, het plafond, de zerken, het meubilair’’, somt hij op.

 

Gedicht vanaf de preekstoel

Het openingsdubbelconcert zaterdag met het Lemster Mannenkoor en de solisten Stoffel Zandstra en Jannie Brandsma is een uitvoering met acht door Degenaar geschreven nieuwe liederen. Hij leidt ze zelf in met een gedicht met liefst 22 strofes over de historie van vissersplaats naar recreatiecentrum. Voorgelezen vanaf de preekstoel.

 

 

Kerkinterieur weerspiegeld in een koperen kandelaar, geschilderd door Anneke van den Meerakker.

 

,,De draachtekst’’, noemt Van Tuinen het plechtig. Degenaar is wat bescheidener. Hij is gewoon doorgegaan met waar hij anderhalf jaar terug voor Stichting Oud Lemmer al mee bezig was: dichten in opdracht, uit het oogpunt van de toren. ,,Och, had men mij voorzien van armen, ik omhelsde mijn dorp om al zijn charme’’, declameert hij daaruit.

Componist en dichter confronteerden het mannenkoor ook met een lastige primeur: het zingen van een blues. Fiskerman’s state blues, Engels nota bene. ,,I travelled from Frisco to L.A., now I live in Oosterzee. Met solozang van Stoffel Zandstra, die staat voor alles wat aan visgerelateerde muziek uit het dorp komt.

'Wie kent het best onze historie haar bloei, verval en rijke glorie'

Zandstra is dan ook de organisator van het tweede dubbelconcert op zondag met Tuff Enuff (blues), Lemster Wiven, Lemster Shantykoor, Sadwaande en Lemster Folk. ,,Dan is der ûnder mear wurk te hearren fan grutte Lemsters as Fedde Schurer en Lourens de Rook, de âld-dirigint fan korps Excelsior en Wietze de Haan oer de Lemster slûs.’’

Bij de vier afsluitende concerten in september is een reprise van de aloude Lemmer Cantate bijzonder. Deze ode aan dichter Fedde Schurer is op muziek gezet door Pier Hoekstra, oud-dirigent van Excelsior. Van Tuinen: ,,Yn in bysûndere kombinaasje fan mingd koar mei harmony-orkest.’’

Drieluik over sporters

Van Schurer klinken in het project ook drie op muziek gezette Friese vertalingen van gedichten van de grote Duitse poeet Heinrich Heine. En alsof er nog niet genoeg Lemsters in het zonnetje zijn gezet, krijgen ook de sporters Rintje Ritsma (mag ’k je benen lenen), Epke Zonderland (geen turner is zo weergaloos) en Sjinkie Knegt (zoals hij draait, draait er geeneen) in een drieluik muzikaal aandacht.

Enigszins omstreden is Degenaars Ballade van het kerkgedierte, een spots lied over wat er mis kan gaan in de kerkgeschiedenis met als refrein ‘Alles naar de ratsmodee, sprak ontdaan de dominee’. Degenaar: ,,Geschreven nadat een duif een tijdje voor de kerkdeur bivakkeerde.’’

De concerten worden in Lemster winkeletalages aangekondigd. ,,Om daar aandacht op te vestigen hebben we Lemster schilders gevraagd om elementen uit de kerk te schilderen. Daarmee is het nog meer een mienskipsproject geworden’’, vertelt Pranger. Zes werken van 40 bij 50 centimeter staan naast het programma van toerconcerten.

 

 

Schriftlezing, geschilderd door Hielkje Bergstra.

 

Wat zag de Lemster Toer?, openingsconcerten 2 juni, 16 en 20 uur; ‘Lemsters under de Toer’, 3 juni, 16 en 20 uur; ‘Lemmer in Koor’, 27 sept. 20 uur; ‘Lemmer Cantate’, 28 sept. 20 uur; ‘Brass United’, 29 sept. 20 uur; Groot Slotconcert 30 sept. 20 uur.